Kegagalan Perniagaan

Dari pemerhatian saya, kegagalan seseorang usahawan kerana beberapa perkara, antaranya:-

Matlamat dan perancangan
Banyak mereka yang di luar sana tiada matlamat jelas apabila memulakan sesuatu. Semua perkara yang kita buat sepatutnya ada matlamat dan perancangan yang jelas.

Ilmu
Mereka juga kurang ilmu atau pengetahuan yg berkaitan spt sistem yg baik untuk mengatur operasi, ilmu ttg pemasaran yg berkesan, ilmu tentang mengurus pekerja (termasuk "people skill"), bagaimana menilai prestasi perniagaan dsb.

Tindakan
Punca lain yg menyebabkan kegagalan ialah tiada atau kurangnya tindakan. Adakalanya tindakan dibuat tapi tidak pada masanya. Semua masalah lain spt kekurangan modal atau pelanggan dapat diatasi jika tindakan dan usaha dibuat.

Motivasi
Satu lagi penyebab kegagalan ialah kurangnya motivasi untuk berjaya. Setiap individu mempunyai cara tersendiri untuk memotivasi diri.


Tips Perniagaan Dr. Azizan Osman

Assalamualaikum semua,

Semoga kita terus bersemangat melakukan apa yg kita sedang lakukan kerana tiada sbb utk teruskan sesuatu yg kita tak suka.

Kali ni saya nak ceritakan tips-tips dari Dr. Azizan Osman. Maaf, saya bukannya ejen pemasaran seminarnya tapi tak salah untuk belajar dari sesiapa saja dan berkongsi dengan sesiapa saja asalkan ia tidak memudaratkan atau merugikan pihak yang berkenaan, betul tak? Kita ambil semua yang positif dan tinggalkan yg negatif.

Mentor
Antara nasihat beliau ialah perlunya kita ada mentor yang terbukti berjaya dan  berkesan cara dia berkerja. Tak guna bertanya atau berguru dengan mereka yang hanya tahu teori yang berjela-jela tapi tak pernah pun mencuba ilmu atau teorinya. Masuk akal bukan? Ye la kan macam setengah orang kata, mentor atau guru kita dapat menunjukkan cara yg akan menjimatkan masa dan wang serta mengelakkan kita membuat kesilapan yg merugikan. Kadang-kadang kita rasa kita sudah cukup bijak dan tahu segalanya tapi akhirnya membuat juga kesilapan kerana kurangnya pengalaman dan ilmu pengetahuan tak pernah habis utk dipelajari sebenarnya.

Pemasaran
Dia kata, tak guna ada produk atau perkhidmatan terbagus di dunia sekalipun tapi tak ada orang tahu tentangnya. Jadi anda kena ada cara pemasaran yang betul dan berkesan agar orang-ramai tahu tentang kebaikan produk anda. Antara perkara-perkara yang dinasihat tentang pemasaran ialah:-
-memberi khidmat pelanggan yang terbaik agar ia mungkin disebar oleh pelanggan tentang kebaikan produk/perkhidmatan anda
- mengguna kad perniagaan sebaiknya-spt rekabentuk yg kreatif dsb
-memaksimumkan potensi media yang ada seperti blog, youtube dan juga alatulis seperti sampul surat, letterhead untuk sebarkan tentang produk/perkhidmatan anda
-sebarkan juga testimonial pelanggan yg berpuas hati dengan produk/perkhidmatan anda

Kuasa tindakan
Satu lagi yg saya dengar dia cakap ialah tentang kuasa tindakan. Idea, angan-angan atau perancangan sebagus mana sekali pun tak memberi apa-apa makna sekiranya kita tak memulakan dan bertindak.

Itulah antaranya dan ada byk lagi sebenarnya, kalau nak tahu lebih lanjut sertailah seminar dia. :) Sama-sama kita belajar dan terus belajar.


Perkara asas sebelum memulakan perniagaan

Sebelum anda membuat keputusan untuk memulakan perniagaan, beberapa perkara yang perlu diketahui atau dibuat. Biasanya perkara-perkara ini ditulis sebagai Perancangan Perniagaan ("Business Plan"). Walaupun ada yang menasihatkan agar ia ditulis dengan jelas, terpulanglah kepada anda hendak menulisnya atau tidak kerana tiada siapa yang dapat memaksa cara anda bekerja bukan?Antara perkara-perkara penting ialah:-


  • Produk atau perkhidmatan untuk diniagakan
Biasanya produk atau perkhidmatan yang dipilih ialah sesuatu yang diminati dan usahawan itu mempunyai pengetahuan yang mendalam tentangnya. Walau bagaimanapun banyak juga perniagaan yang agak mudah untuk dijalankan dan tidak memerlukan kursus untuk menjalankannya(spt menjual air minuman dll).


  • Modal
Duit tentulah perkara paling utama dalam perniagaan bukan? Anda perlu tahu berapa yang diperlukan untuk beberapa jenis perbelanjaan:-
i) Perbelanjaan modal- beli mesin, kenderaan, dll

ii) Perbelanjaan operasi - beli stok, petrol, sewa, bil telefon, letrik, air, penghantaran dll

iii) Deposit (sewa dsb)

Modal ini biasanya dari duit simpanan sendiri (sila google "bootstrapping a business" utk maklumat berguna), pinjaman saudara-mara atau pinjaman bank dan ajensi kerajaan (MARA, Tekun dll).

Sekiranya anda tidak mempunyai modal sekali pun anda masih boleh memulakan perniagaan dgn cara kreatif yg anda fikirkan (cara yg legal la :) ) atau boleh dptkan pelbagai maklumat mengenainya online.
  • Tempat operasi
Adakah anda memerlukan premis, bilik pameran atau setor? Mungkin juga anda dapat beroperasi dari rumah saja di peringkat permulaan.

Zaman skrg ni anda tak perlu pun premis, kedai atau gerai utk berniaga, boleh saja berniaga secara online (kecuali jenis perniagaan tertentu spt restoran :)  ).

  • Pemasaran
Perkara-perkara yang anda kena fikirkan antaranya penjenamaan, bagaimana mengedar produk anda, harga, promosi atau pengiklanan produk atau perkhidmatan anda.
Sebagai contoh, bagaimana anda hendak mengiklankan tentang produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan? Sekarang ini pelbagai saluran yang dapat anda gunakan bergantung pada bajet anda malah ada juga yang tidak melibatkan kos pun. Antara media yang ada:-
-Surat khabar, majalah
-Internet(email, blog, website, forum dll)
-Flyer, broucher
-Bunting, banner
-Surat, poskad
-SMS, MMS
-TV, Radio
-Kawan-kawan atau saudara- mara ("mouth to mouth")
  • Pendaftaran perniagaan anda
Anda mempunyai 3 pilihan bentuk pendaftaran :- (i) Milikan tunggal("sole-proprietor") (ii) Perkongsian (iii) Syarikat (biasanya "Sdn. Bhd."). Untuk daftar sebagai milikan tunggal atau perkongsian anda boleh melakukan sendiri di pejabat SSM berdekatan. Tapi untuk mendaftar atau menubuhkan sebuah syarikat "Sdn. Bhd." anda memerlukan seorang setiausaha syarikat yang berlesen.
  • Hal-hal pengurusan lain
Hal-hal pengurusan seperti akaun perniagaan(rekod jualan, wang keluar-masuk dll), cukai pendapatan, EPF, SOCSO (jika mempunyai pekerja), cukai perkhidmatan, Dewan Bandaraya atau Majlis Daerah dll.

Sebenarnya jika sekali fikir utk berniaga mudah saja, anda tawarkan barang atau khidmat pada harga yg melebihi kos yg anda belinya. Tak kira di mana saja dan medium apa pun. Mudahkan? Tapi org kata "it is simple but not easy". Utk mencapai sesuatu anda harus memulakan tindakan dan terus berusaha tanpa putus asa. Kalau tak memulakan apa2 macamana nak dapat hasil? Mulakanlah biarpun langkah kecil.Perkhidmatan-Perkhidmatan Yang Disediakan

Perkhidmatan untuk mereka yang ingin memulakan perniagaan dan juga usahawan-usahawan sedia ada:-

1) Penubuhan syarikat , pendaftaran perniagaan/perkongsian
2) Setiausaha Syarikat
3) Penyediaan akaun 
4) Audit Penyata Kewangan (utk "Sdn. Bhd." dll)
5) Cukai korporat dan indvidu
6) Permohonan pinjaman perniagaan
7) Permohonan geran kerajaan 

Pertanyaan atau perkhidmatan hubungi -
H/P atau  e-mail :  

Idea-Idea Perniagaan

Sebenarnya tiada batasan dalam menentukan aktiviti perniagaan yang patut diceburi.  Apa saja anda boleh fikirkan untuk menghasilkan wang. Orang-ramai membayar harga tertentu untuk barang atau perkhidmatan kerana mereka tiada masa atau tiada kemampuan untuk menghasilkan sendiri. 

Pelbagai jenis perniagaan yang sedia untuk anda ceburi. Di sini saya senaraikan aktiviti-aktiviti perniagaan yang diambil dari buku panduan borang cukai LHDN. Pilihlah mana yang sesuai dengan anda atau anda boleh saja mencipta sesuatu yang baru.

PERTANIAN, PERHUTANAN,PEMBURUAN DAN PERIKANAN

Menanam padi

 Menanam tembakau

 Menanam tebu

 Menanam ubi kayu

 Ladang getah

 Kebun kecil getah

 Ladang kelapa sawit

 Kebun kecil kelapa sawit

 Menanam tanaman lain (contoh: ubi keledek, ubi keladi, jagung, kacang tanah, sagu)

 Menanam sayur-sayuran (termasuk cendawan)

 Menanam pokok bunga bagi tujuan tanaman atau hiasan

 Menanam koko

 Menanam teh

 Menanam kopi

 Menanam nenas

 Menanam pisang

 Menanam pokok lada (“pepper”)

 Menanam kelapa (ladang dan kebun kecil)

 Menanam durian

 Menanam buah-buahan lain (termasuk tanaman campuran)

 Menternak lembu

 Menternak ayam-itik

 Perladangan campuran

 Perkhidmatan pertanian dan penternakan haiwan kecuali aktiviti veterinar

 Pemburuan, pemerangkapan dan pembiakan untuk pemburuan termasuk perkhidmatan         berkaitan

 Pembalakan (kecuali pembalakan kayu getah)

 Pengumpulan rotan dan hasil hutan yang lain

 Pengeluaran arang (dihasilkan di dalam hutan)

 Mengutip sagu

 Mengutip sarang burung

 Pembalakan kayu getah

 Perkhidmatan perhutanan 

 Perikanan laut dalam dan pesisir pantai

 Perikanan air tawar

 Akuakultur

Menanam padi

 Menanam tembakau

 Menanam tebu

 Menanam ubi kayu

 Ladang getah

 Kebun kecil getah

 Ladang kelapa sawit

 Kebun kecil kelapa sawit

 Menanam tanaman lain (contoh: ubi keledek, ubi keladi, jagung, kacang tanah, sagu)

 Menanam sayur-sayuran (termasuk cendawan)

 Menanam pokok bunga bagi tujuan tanaman atau hiasan

 Menanam koko

 Menanam teh

 Menanam kopi

 Menanam nenas

 Menanam pisang

 Menanam pokok lada (“pepper”)

 Menanam kelapa (ladang dan kebun kecil)

 Menanam durian

 Menanam buah-buahan lain (termasuk tanaman campuran)

 Menternak lembu

 Menternak ayam-itik

 Menternak babi

 Ternakan-ternakan lain

 Perladangan campuran

 Perkhidmatan pertanian dan penternakan haiwan kecuali aktiviti veterinar

 Pemburuan, pemerangkapan dan pembiakan untuk pemburuan termasuk perkhidmatan         berkaitan

 Pembalakan (kecuali pembalakan kayu getah)

 Pengumpulan rotan dan hasil hutan yang lain

 Pengeluaran arang (dihasilkan di dalam hutan)

 Mengutip sagu

 Mengutip sarang burung

 Pembalakan kayu getah

 Perkhidmatan perhutanan 

 Perikanan laut dalam dan pesisir pantai

 Perikanan air tawar

 Akuakultur

PERLOMBONGAN DAN KUARI

 Melombong arang batu dan lignit; mengeluar gambut

 Mengeluar minyak mentah dan gas asli

 Perkhidmatan sampingan yang berkaitan dengan pengeluaran minyak mentah dan gas asli

tidak termasuk peninjauan (“surveying”)

 Melombong uranium dan bijih thorium

 Melombong bijih besi

 Melombong bijih timah

 Amang “retreatment”

 Melombong tembaga

 Melombong emas

 Melombong bauksit

 Melombong ilmenite

 Melombong bijih logam bukan-ferus yang lain

 Kuari granit

 Kuari batu kapur

 Melombong pasir dan batu kelikir

 Melombong kaolin (“china clay”)

 Melombong tanah liat bola/tanah liat plastik (“ball clay”/“plastic clay”)

 Melombong tanah liat yang lain

 Melombong barytes

 Melombong batu silica

 Kuari batubatan lain t.t.m.

 Mengeluar guano dan batu fosfat

 Melombong galian bahan kimia dan baja yang lain

 Mengeluar garam


PENGILANGAN

Pengeluaran, pemerosesan dan pengawetan daging, ikan, buah, sayur, minyak dan lemak

 Ayam itik dan produk ayam itik

 Memproses dan mengawet produk daging yang lain

 Ikan dan produk ikan

 Mengetin nenas

 Mengetin dan mengawet buah-buahan dan sayur-sayuran yang lain

 Minyak kelapa

 Minyak kelapa sawit mentah

 Minyak kelapa sawit bertapis

 Minyak isirong kelapa sawit

 Minyak dan lemak sayur dan binatang yang lain

Mengilang produk tenusu

 Membuat aiskrim

 Susu pekat, susu tepung dan susu cair

 Produk tenusu yang lain

Mengilang produk bijian, kanji dan produk kanji dan makanan haiwan ternakan

 Padi

 Tepung

 Pengilangan bijian-bijian lain (termasuk bijirin sarapan)

 Kanji

 Glukos dan sirap glukos, maltos

 Sagu dan tepung/produk ubi kayu

 Produk kanji yang lain

 Mengilang makanan haiwan yang tersedia

Mengilang produk-produk makanan yang lain

 Biskut

 Roti, kek dan produk “bakery” yang lain

 Gula

 Produk koko

 Produk coklat dan konfeksi gula

 Makaroni, mee dan produk-produk seumpamanya

 Ais (tidak termasuk ais kering)

 Kopi

 Teh

 Rempah dan sebuk rempah kari

 Kacang dan produk kacang

 Sos termasuk ekstrak perasa seperti monosodium glutamat

 Snek seperti keropok ikan/kentang/ubi kayu/pisang

 Produk makanan lain 

Mengilang minuman

 Menyuling dan mengadun arak; pengeluaran alkohol dari bahan yang ditapaikan (tidak termasuk minuman keras malt dan malt)

 Wain

 Minuman keras malt dan malt

 Minuman ringan dan air bergas

 Air mineral

Mengilang produk tembakau

 Mengilang produk tembakau

Memintal, menenun dan menyempurnakan tekstil

 Memintal dan menenun bahan asli (“natural fibre”)

 Memintal dan menenun tekstil buatan (“manmade fibre”)

 Mencelup, meluntur, mencetak dan menyempurnakan benang dan fabrik (tidak termasuk batik)

 Membuat batik

Mengilang tekstil lain

 Barang-barang daripada tekstil kecuali pakaian

 Permaidani dan alas lantai

 Tali, talitemali, talipintal dan jaring

 Kerja tangan memintal dan menenun

 Tekstil lain 

Mengilang fabrik dan barangan yang dikait dan dikrusye

 Fabrik dan barangan yang dikait dan dikrusye

Mengilang pakaian selain daripada pakaian bulu binatang

 Mengilang pakaian

 Menjahit pakaian/membuat baju yang ditempah khas

 Mengilang pakaian 

Membersih dan mewarna bulu binatang; mengilang barangan daripada bulu binatang

 Membersih dan mewarna bulu binatang; mengilang barangan daripada bulu binatang

Menyamak dan membersih kulit, mengilang bagasi, beg tangan, pelana dan peralatan kuda

 Menyamak dan membersih kulit

 Bagasi, beg tangan, pelana, peralatan kuda dan bahan gantian kulit

Mengilang kasut

 Kasut

Mengilang papan dan produk kayu

 Mengilang papan dan mengetam kayu

 Kepingan venir dan papan lapis

 Laminboard dan papan serpai

 Alat-alat pertukangan kayu dan kerja tangan

 Bekas dari kayu dan rotan

 Arang

 Produk-produk lain daripada kayu, rotan, gabus dan jerami 

Mengilang kertas dan produk kertas

 Palpa, kertas dan papan kertas (“paperboard”)

 Kertas berombak (“corrugated paper”) dan kotak daripada kertas dan papan kertas

 Kertas karbon

 Sampul surat, kad atau poskad kosong

 Tisu tandas, tisu, kertas kesat mulut

 Barang-barang kertas untuk kegunaan rumah (contoh: pinggan dan cawan kertas, straw)

 Tuala wanita, napkin pakai buang bagi bayi

 Kertas bergam/berpelekat dalam bentuk gulung atau kepingan dan label, kertas dinding

 Kertas kegunaan sembahyang dan pengkebumian

 Barang-barang palpa, kertas dan papan kertas 

Penerbitan

 Buku-buku, brosur, buku-buku muzik dan penerbitan lain

 Suratkhabar, jurnal dan periodikal

 Penerbitan media berekod kecuali rakaman semula, penerbitan wayang dan video dan perisian komputer 

 Percetakan dan aktiviti perkhidmatan yang berkaitan

 Perkhidmatan berkaitan dengan percetakan (termasuk penjilidan)

Menghasil semula media rakaman

 Menghasil semula media rakaman (termasuk rekod, video, pita komputer, perisian, filem. Tidak termasuk percetakan dan merekod bunyi)

Mengilang kimia dan produk kimia, petroleum dan arang batu

 Produk “coke oven”

 Produk petroleum bertapis

 Memproses bahan api nuklea

Mengilang bahan kimia asas

 Gas industri (mampat, cecair atau pejal)

 Bahan kimia asas industri yang lain tidak termasuk baja dan kompaun nitrogen

 Baja dan kompaun nitrogen

 Plastik bentuk asal, polimer asli dan getah tiruan

Mengilang produk-produk kimia lain

 Racun perosak dan produk agrokimia yang lain

 Cat, varnis dan bahan-bahan salutan seumpamanya dan mastik

 Dakwat percetakan

 Ubat/farmasi, bahan kimia perubatan dan produk botani

 Sabun dan serbuk pencuci, bahan pencuci dan pengilat, pewangi, alat solek dan kegunaan di bilik mandi seperti ubat gigi, syampu dll

 Produk kimia lain

 Gentian buatan (“manmade fibres”)

Mengilang produk getah

 Tayar dan tiub

 Tayar celup

 Mengilang semula getah dan memproses susu getah

 Rumah asap getah

 Sarung tangan getah

 Produk-produk getah lain 

Mengilang produk plastik

 Produk plastik menggunakan acuan (“blow moulded”)

 Produk plastik “extruded”

 Beg plastik dan filem

 Produk plastik (gentian tegas bertetulang)

 Produk busa plastik

 Komponen plastik (pengacuan suntikan)

 Keluaran plastik 

Mengilang kaca dan produk kaca

 Kaca dan produk kaca

Mengilang produk galian bukan logam t.t.m.

 Tembikar bukan berstruktur dan bukan refraktori

 Produk tembikar refraktori

 Produk tanah liat dan tembikar yang berstruktur dan bukan refraktori

 Simen hidrolik

 Kapur dan plaster

 Konkrit siap bancuh

 Produk-produk konkrit, simen dan plaster yang lain

 Memotong, membentuk dan menyempurnakan batu

 Produk galian bukan logam yang lain 

 Mengilang produk besi dan keluli asas

 Peleburan timah

 Logam berharga dan bukan ferus yang lain

 Mengacuankan besi dan keluli

 Mengacuankan logam bukan ferus

Mengilang produk buatan logam

 Produk logam struktur (“structural metal”)

 Tangki, takungan dan bekas logam

 Menukang, menekan, menghentakkan dan menguling besi panas; metalurgi serbuk

 Menyalut logam, kerjakerja kejuruteraan mekanikal am berasaskan bayaran fi atau kontrak

 Pisau, garpu, sudu, senduk, peralatan tangan dan barang besi yang umum

 Tin dan kotak logam

 Dawai dan produk dawai dan kancing logam

 Produk loyang, tembaga, pewter dan aluminium

 Barang-barang buatan logam lain 

Mengilang mesin untuk kegunaan am

 Mesin dan mesin turbin selain daripada untuk kapal terbang dan kenderaan

 Pam, penekan, paip dan injap

 “Bearing”, “gear”, “gearing” dan kelengkapan/peralatan bagi kenderaan yang dipandu

 Ketuhar, relau dan pembakar relau

 Peralatan untuk mengangkat dan mengendali (“lifting and handling equipment”)

 Mesin penyaman udara, pengalih udara dan penyejuk

 Mesin-mesin lain untuk kegunaan am

Mengilang mesin kegunaan khusus

 Mesin pertanian dan perhutanan

 Mesin perkakas kecil

 Mesin untuk metalurgi

 Mesin untuk kerja-kerja perlombongan, kuari dan pembinaan

 Mesin memproses makanan, minuman dan tembakau

 Mesin membuat tekstil, pakaian dan produk kulit

 Senjata dan peluru

 Mesin-mesin lain untuk kegunaan khusus t.t.m.

 Peralatan rumah (contoh: peti sejuk, mesin pencuci pakaian, ketuhar dll)

Mengilang mesin pejabat, perakaunan dan komputeran

 Mesin pejabat dan perakaunan

 Komputer dan peralatan komputer

Mengilang motor elektrik, generator dan transformer

 Motor elektrik, generator dan transformer

Mengilang peralatan pengedaran dan kawalan elektrik

 Peralatan pengedaran dan kawalan elektrik

Mengilang kabel dan wayar telekomunikasi

 Kabel dan wayar telekomunikasi

 Kabel dan wayar kuasa letrik

 Wayar dan kabel penebat yang lain 

Mengilang akumulator, sel asas dan bateri asas

 Akumulator, sel asas dan bateri asas;

Mengilang lampu elektrik dan kelengkapan pengcahayaan

 Lampu elektrik dan kelengkapan pengcahayaan

 Mengilang alat letrik rumah

 Kelengkapan elektrik lain

Mengilang injap dan tiub elektronik dan komponen elektronik lain

 Alat semikonduktor

 Injap dan tiub elektronik dan papan litar bercetak

 Komponen elektronik yang lain 

Mengilang pemancar dan alat penerima televisyen dan radio, dan peralatan talian telefon dan telegraf

 Pemancar televisyen dan radio, dan peralatan talian telefon dan telegraf

 Alat penerimaan (“receivers”) siaran televisyen dan radio, peralatan rakaman suara atau video atau alat menghasil semula, dan barangan berkaitan

Mengilang peralatan dan instrumen perubatan dan peralatan untuk tujuan lain, selain daripada instrumen optik

 Kelengkapan perubatan dan pembedahan, dan peralatan ortopedik

 Instrumen dan peralatan untuk mengukur, memeriksa, menguji, mengemudi dan tujuan-tujuan lain kecuali peralatan kawalan proses industri

 Peralatan kawalan proses industri

Mengilang instrumen optik dan kelengkapan fotografi

 Instrumen optik

 Peralatan fotografi

Mengilang jam tangan dan jam

 Jam tangan dan jam

Mengilang kenderaan bermotor

 Kenderaan bermotor

Mengilang badan/gerabak untuk kenderaan bermotor, mengilang trailer dan separuh trailer

 Badan/gerabak untuk kenderaan bermotor, mengilang trailer dan separuh trailer

Mengilang alat ganti dan aksesori kenderaan bermotor dan enjin kenderaan

 Alat ganti dan aksesori kenderaan bermotor dan enjin kenderaan

Kapal, lokomotif, kapal udara

 Membina dan membaiki kapal

 Membina dan membaiki bot kegunaan sukan atau riadah

 Lokomotif keretapi dan “tramway”, dan “rolling stock”

 Kapal udara dan kapal angkasa

Mengilang alat pengangkutan

 Motosikal

 Basikal dan pengangkutan beroda bagi orang sakit

 Alat pengangkutan 

Mengilang perabut

 Perabut kayu dan rotan

 Perabut logam

 Perabut lain kecuali diperbuat daripada batu, konkrit atau seramik

Mengilang barang-barang lain

 Barang kemas dan barang yang berkaitan

 Alat muzik

 Peralatan sukan

 Permainan dan permainan kanak-kanak

 Penyapu, berus dan mop

 Pen, pensil dan bekalan kegunaan pejabat dan pelukis

 Payung

 Mengilang barang lain 

Mengitar semula sisa dan sekerap logam

 Mengitar semula tin

 Mengitar semula lain-lain sisa dan sekerap logam

 Mengitar semula “textile fibres”

 Mengitar semula getah

 Mengitar semula sisa dan sekerap bukan logam


PEMBINAAN

Penyediaan tapak

 Merobohkan bangunan atau strukturstruktur lain dan membersihkan tapak

 Kerja-kerja penyediaan tanah (seperti menambak, merata dan membuang tanah)

 Menyediakan tapak perlombongan tidak termasuk penyediaan tapak lombong minyak dan gas

 Kerja-kerja penebusgunaan (“reclamation”) tanah

 Kerja-kerja penyediaan tapak

Membina sepenuh atau sebahagian; kejuruteraan awam

 Bangunan kediaman

 Bangunan bukan kediaman

 Pembinaan jalan raya, jambatan, terowong, jejambat, lebuhraya, jalan keretapi, padang terbang  (“airfields”), pelabuhan dll

 Pembinaan empangan, sistem pengairan, sistem perparitan dan kumbahan, saluran paip dan kerjakerja projek air yang lain

 Talian komunikasi dan kuasa

 Kemudahan sukan termasuk stadium, padang golf dll

 Kejuruteraan awam yang lain

Pemasangan bangunan (termasuk pembaikan)

 Kerja memasang paip dan tangki kebersihan, dan pembetungan

 Pendawaian letrik dan kerja pemasangan

 Kerja pembinaan pagar dan susur

 Kerja pembinaan eskalator dan lif

 Kerja pembinaan kelengkapan gas

 Kerja pemasangan sistemsistem pencegah kebakaran, keselamatan dan telekomunikasi

 Kerja pemasangan alatalat pemanas, penyaman dan pengalih udara dan alat penyejuk

 Kerja pemasangan lain 

Penyempurnaan bangunan (termasuk pembaikan)

 Kerja-kerja yang menyumbang kepada penyempurnaan bangunan

 Mengecat dan menghias

 Mengempelas lantai, pertukangan kayu kemasan, kerja akustik dan pembersihan bahagian luaran

 Kerja penyempurnaan lain 

Menyewa kelengkapan binaan atau meroboh bersama dengan operator

 Menyewa kelengkapan binaan atau meroboh bersama dengan operator

 

PERDAGANGAN BORONG DAN RUNCIT

Penjualan kenderaan bermotor

 Jualan borong kereta, van dan pacuan roda-baru

 Jualan borong kereta, van dan pacuan roda-terpakai

 Jualan borong kenderaan industri dan komersil-baru

 Jualan borong kenderaan industri dan komersil-terpakai

 Jualan borang kenderaan bermotor yang lain

 Jualan runcit kereta, van dan pacuan roda-baru

 Jualan runcit kereta, van dan pacuan roda-terpakai

 Jualan runcit kenderaan bermotor

Penyenggaraan dan pembaikan kenderaan bermotor

 Menyenggara dan membaiki kereta, van dan pacuan roda

 Menyenggara dan membaiki kenderaan industri dan komersil

Penjualan alat ganti dan aksesori kenderaan bermotor

 Jualan borong alat ganti dan aksesori kereta, van dan pacuan roda

 Jualan borong alat ganti dan aksesori kenderaan industri dan komersil

 Jualan runcit alat ganti dan aksesori kenderaan bermotor

 Jualan borong motosikal, alat ganti dan aksesori yang berkaitan

 Jualan runcit motosikal, alat ganti dan aksesori yang berkaitan

Penjualan runcit bahan api (“fuel”) automotif (minyak petrol dan pelincir)

 Jualan runcit bahan api automotif

Jualan borong berasaskan bayaran fi atau kontrak

 Jualan borong berasaskan bayaran fi atau kontrak

Jualan borong bahan mentah pertanian, ternakan, makanan, minuman dan tembakau

 Getah

 kelapa Sawit

 Binatang ternakan

 Kayu balak dan kayu gergaji

 Pokok dan tumbuhan dipasu

 Produk pertanian lain .

 Daging, ayam/itik dan telor

 Ikan dan makanan laut yang lain

 Buahbuahan

 Sayursayuran

 Beras, biji-bijian lain, tepung dan gula

 Produk tenusu

 Konfeksi

 Biskut, kek, roti dan produk-produk bakeri yang lain

 Kopi, teh dan minuman “beverage” lain

 Minuman ringan dan air mineral

 Bir, wain dan arak

 Tembakau, cerut, rokok dan lain-lain

 Makanan lain (contoh: mee, kueh teow, kulit wantan dan produk yang berkaitan, minyak masak,makanan dalam tin dll)

Jualan borong barangan rumah

 Tekstil, pakaian, linen, tuala dan selimut

 Kasut

 Perkakas dan peralatan sukan

 Basikal dan alat berkaitan

 Permainan dan permainan kanakkanak

 Barang kulit dan barang untuk perjalanan (kecuali kasut dan pakaian kulit)

 Kraftangan dan bunga tiruan

 Bunga (telah potong) dan tumbuhan

 Barang-barang farmasi, ortopedik dan perubatan, minyak wangi, kosmetik dan             kelengkapan dandanan diri (“toiletries”)

 Buku, surat khabar, majalah dan alat tulis

 Barang kemas, jam dan jam tangan, dan barang-barang perak

 Peralatan dan bekalan fotografi

 Barangan optikal

 Perkakasan (“hardware”) rumah, perkakas dapur, barangan tembikar, kaca, hiasan dll

 Peralatan rumah, radio dan televisyen, alat muzik, rekod dan pita muzik

 Perabut, kelengkapan, kertas dinding dan penutup lantai (“floor coverings”)

 Barangan rumah yang lain, contoh: bahan pencuci, barangan konsumer yang lain

Jualan borong produk perantaraan bukan- pertanian, sisa dan sekerap

 Petrol, disel, minyak pelincir dll.

 Gas petroleum cair

 Bahan api dalam bentuk pepejal, cecair dan gas serta produk yang berkaitan (contoh: arang,

minyak tanah, parafin, kayu api dll)

 Logam, bijih logam dan logam buatan

 Balak, balak digergaji, papan lapis, venir dan produk yang berkaitan

 Bahan binaan, perkakasan untuk pembina, peralatan untuk pemasangan paip dan alat pemanas

 Baja

 Sekerap logam

 Bahan bukan logam

 Produk perantaraan, sisa dan sekerap .

Jualan borong mesin, kelengkapan dan bekalan

 Kelengkapan dan aksesori telekomunikasi

 Komponen elektrik dan elektronik, dan aksesori pendawaian

 Mesin pejabat dan kelengkapan perniagaan (contoh: mesin daftar tunai)

 Perkakasan, perisian dan peralatan komputer

 Mesin dan kelengkapan untuk perindustrian, pertanian, pembinaan dan kejuruteraan awam

 Lif, eskalator, penyaman udara, alat-alat keselamatan dan pencegah kebakaran

 Kelengkapan dan peralatan marin, kapal udara dan pengangkutan

 Mesin dan kelengkapan lain . contoh: peralatan kegunaan profesional, saintifik dan kepersisan (“precision”)

Jualan borong lain-lain

 Ikan akuarium, burung, dan haiwan peliharaan yang lain

 Makanan haiwan/haiwan peliharaan

 Bahan kulit dan PVC

 Kertas, produk selofan (“cellophone”) dan bahan pembungkus

 Bekalan untuk pertanian dan ladang (contoh: biji-benih, stok bagi tapak semaian dan hortikultur)

 Komoditi spesifik .

 Kedai jualan borong am (“nonspecialized wholesale stores”)

Perdagangan runcit am di kedai/gedung

 Kedai runcit (“provision stores”)

 Pasaraya

 Pasar Mini

 “Convenience store”

 Gedung serbaneka (“department store”)

 Gedung serbaneka dan pasaraya

 Wakil penjual akhbar dan kedai runcit

 Jualan runcit am yang lain .

Jualan runcit makanan, minuman dan tembakau di kedai khusus (“specialized stores”)

 Daging dan ayam/itik (segar atau dibekukan)

 Ikan dan makanan laut yang lain

 Buah-buahan

 Sayur-sayuran

 Beras, tepung dan biji-bijian lain

 Konfeksi (gula-gula dll)

 Biskut, kek, roti dan produk bakeri yang lain

 Bir, wain dan arak

 Minuman ringan

 Teh, kopi dan minuman “beverage” lain

 Tembakau, cerut, rokok dan lain-lain

 Mee, kuey teow, mee hoon, kulit wantan dan makanan lain (termasuk makanan dalam tin,    minyak masak, gula, produk tenusu dll)

Jualan runcit barang-barang baru yang lain di kedai khusus

 Barang farmasi, perubatan dan ortopedik, minyak wangi, kosmetik dan kelengkapan dandanan diri (“toiletries”)

 Tekstil, linen, tuala, selimut dll.

 Barangan pakaian dan pakaian berbulu dan aksesori pakaian

 Kasut

 Barangan kulit dan aksesori perjalanan

 Barang-barang kegunaan rumah, dapur, pinggan-mangkuk, kaca, hiasan dll.

 Perkakas elektrik rumah, kelengkapan radio dan televisyen

 Perabut dan kelengkapan

 Lampu dan aksesori lampu

 Perkakas dan kelengkapan rumah .

 Perkakasan (“hardware”), cat dan kaca

Peralatan sukan dan rekreasi

 Basikal

 Permainan dan permainan kanak-kanak

 Alat muzik, pita muzik, rekod, cakera padat dan pita video

 Ikanikan akuarium

 Haiwan dan burung peliharaan serta makanan haiwan peliharaan

 Barang rekreasi yang lain seperti lukisan, wang siling dll.

 Komputer, kelengkapan komputer, perisian (“noncustomized software”) dan mesin cetak

 Peralatan telekomunikasi

 Peralatan fotografi

 Cermin mata dan barangan optik yang lain

 Peralatan saintifik dan kepersisan (“precision equipment”)

 Kelengkapan dan bekalan pejabat

 Jam, jam tangan, barang kemas dan barang perak

 Gas petroleum cair (gas dapur)

 Buku, majalah, suratkhabar dan alatalat tulis

 Bunga dan tumbuh-tumbuhan

 Jualan runcit barangbarang lain di kedai/gedung yang khusus 

Jualan runcit barang terpakai di kedai/gedung

 Buku

 Barang elektrik dan elektronik

 Kedai pajak gadai

 Barangan antik

 Barang terpakai yang lain .

Jualan runcit bukan di gedung

 Jualan runcit melalui pesanan (“mail order house”)

 Jualan runcit melalui jualan langsung (“direct selling”)

 Jualan runcit melalui warung/gerai dan pasar

 Jualan runcit bukan di gedung .

Pembaikan barangan persendirian dan barangan rumah

 Membaiki kasut dan barang kulit yang lain

 Membaiki perkakas dan barangan elektrik dan elektronik

 Membaiki jam tangan, jam dan barang kemas

 Membaiki basikal

 Membaiki barang kegunaan persendirian/rumah .


HOTEL DAN RESTORAN

Hotel, tempat perkhemahan dan tempat penginapan jangka pendek

 Hotel

 Tempat perkhemahan dan tempat penginapan jangka pendek yang lain

 Restoran, bar dan kantin

 Restoran dan restoran dengan kelab malam

 Restoran makanan segera

 Kedai kopi

 Kafe, bar makanan snek (termasuk “lunch counters” dan refreshment stands”)

 Kantin

 Penyedia/penyaji makanan (“food caterers”)

 Pubs, bars, coffee houses, “cocktail lounges” dan karaoke

 Tempat makan dan minum .

 Gerai makanan/penjaja

 Gerai minuman/penjaja

 Gerai makanan dan minuman/penjaja


PENGANGKUTAN, PENYIMPANAN DAN
KOMUNIKASI

Pengangkutan melalui rel

 Perkhidmatan keretapi

Pengangkutan darat yang lain

 Perkhidmatan bas (perkhidmatan bas “stage”, mini dan ekspress)

 Perkhidmatan bas kilang

 Perkhidmatan bas sekolah

 Perkhidmatan pengangkutan pinggir bandar untuk penumpang (contoh: LRT, KTM komuter

dan monorail)

 Pengangkutan darat untuk penumpang berjadual .

 Teksi, kereta sewa (bersama pemandu) dan perkhidmatan limosin

 Pengangkutan darat untuk penumpang tidak berjadual .

 Pengangkutan barang melalui jalan raya

Pengangkutan melalui saluran paip

 Pengangkutan melalui saluran paip (termasuk gas, cecair)

Pengangkutan laut dan pesisir pantai

 Pengangkutan penumpang menggunakan kapal dan feri

 Pengangkutan barangan menggunakan jalan air/laut dan pesisir pantai

 Perkhidmatan menarik dan menolak pengangkutan air

 Pengangkutan laut dan pesisir pantai untuk penumpang atau barangan 

Pengangkutan air di pedalaman

 Perkhidmatan pengangkutan penumpang menggunakan bot dan sampan

 Perkhidmatan pengangkutan air di pedalaman bagi barangan

 Pengangkutan air di pedalaman lain 

Pengangkutan udara berjadual

 Perkhidmatan pengangkutan udara bagi penumpang -domestik dan antarabangsa

 Pengangkutan udara berjadual yang lain (contoh: perkhidmatan helikopter) .

Pengangkutan udara tidak berjadual

 Perkhidmatan memberi sewa kapal udara sama ada bersama dengan operator atau tidak, sewa khas kapal udara (“aircraft chartering”)

 Pengangkutan udara tidak berjadual .

Pengangkutan sokongan dan tambahan; agensi pelancongan

 Perkhidmatan pemunggah kargo (“stevedoring”)

 Perkhidmatan mengendalikan kargo 

 Penyimpanan (stor dan gudang)

 Pengendalian operasi rel

 Mengusahakan perniagaan tempat letak kereta (“parking lots”)

 Operasi lebuhraya, jambatan dan terowong

 Penyelamat kapal dan perkhidmatan mengapungkan semula

 Operasi pelabuhan

 Operasi lapangan terbang (tidak termasuk pengendalian kargo)

 Pengangkutan sokongan 

 Perkhidmatan agensi pelancongan dan operator pelancongan (termasuk perkhidmatan pemandu pelancong)

 Perkhidmatan menempah teksi dan limosin

 Aktiviti agensi pelancongan, operator pelancongan dan bantuan pelancong 

 Perkhidmatan agensi penghantaran barangan

 Agensi perkapalan

 Agensi pengangkutan lain .

Mengepos dan penghantaran (“courier”)

 Perkhidmatan pos nasional

 Penghantaran selain daripada pos nasional

Telekomunikasi

 Perkhidmatan telefon (awam dan bimbit)

 Perkhidmatan penyiaran televisyen dan radio

 Komunikasi data (termasuk operasi rangkaian)

 Perkhidmatan “paging”

 Perkhidmatan telekomunikasi lain 

Intermediasi kewangan

 Bank Pusat

 Bank perdagangan

 Bank luar pesisir

 Bank saudagar

 Syarikat kewangan

 Rumah diskaun

Institusi penyimpanan/tabungan (contoh: Bank Simpanan Nasional, Koperasi Perumahan,Lembaga Urusan Tabung Haji)

Institusi pembangunan kewangan (contoh: MIDF, Bank Pembangunan Malaysia, Bank    Pertanian Malaysia, Bank Industri Malaysia)

Kewangan lain .

Intermediasi kewangan lain-lain

 Syarikat pajakan kewangan

 Syarikat faktoring

 Perkhidmatan kad kredit

 Perkhidmatan kredit 

 Syarikat pemegang pelaburan

 Syarikat urusan pelaburan

 Syarikat nominee

 Unit Amanah

Insurans dan tabung bantuan pencen selain keselamatan sosial berwajib

 Insurans nyawa (termasuk insuran semula)

 Tabung bantuan simpanan

 Tabung bantuan pencen

Insurans am (termasuk insurans semula)

 Insurans marin, penerbangan dan transit

 Insurans kenderaan bermotor

 Insurans api dan kerosakan hartaharta lain

 Insurans kemalangan dan kesihatan

 Insurans pengangkutan barangan (“freight”)

 Insurans lain 

Aktiviti tambahan kepada kewangan selain daripada insurans dan tabung bantuan pencen

 Operasi dan perkhidmatan kawalan pasaran kewangan (contoh: KLSESC, KLOFFE,  CDS, KLC)

 Broker stok, saham dan bon

 Broker dan dealer komoditi

 Dealer emas jongkong

 Broker dan dealer kewangan hadapan yang lain (“financial futures”)

 Perkhidmatan tukaran wang asing

 Perkhidmatan perunding kewangan

 Perkhidmatan tambahan (kewangan) 

Aktiviti tambahan kepada insurans dan tabung bantuan pencen

 Insurans dan perkhidmatan agensi

 Perkhidmatan pelaras insurans

 Perkhidmatan tambahan (insurans dan tabung bantuan pencen) .


PERKHIDMATAN HARTA TANAH, 

SEWAAN DAN PERNIAGAAN

Harta tanah milik sendiri atau pajakan

 Pembangunan harta tanah

 Operasi harta tanah

 Aktiviti harta tanah berasaskan bayaran fi atau kontrak

Penyewaan pengangkutan

 Penyewaan kereta persendirian

 Penyewaan motosikal

 Penyewaan dan pemajakan lori, trak, trailer dan kontena

 Penyewaan dan pemajakan “caravan” dan “camper”

 Penyewaan pengangkutan darat .

 pemajakan kapal dan bot (termasuk sewa khas)

 Penyewaan pengangkutan air .

 Penyewaan pengangkutan udara

Penyewaan mesin dan kelengkapan-kelengkapan lain

 Mesin dan peralatan pertanian

 Mesin dan peralatan pembinaan dan kejuruteraan awam

 Mesin dan peralatan pejabat (termasuk komputer)

 Mesin dan kelengkapan .

Penyewaan barangan persendirian dan barangan rumah

 Televisyen, perakam video kaset dan peralatan yang berkaitan

 Perabot

 Pita video (termasuk cakera padat dan cakera laser)

 Perkakasan teater

 Peralatan rekreasi . (contoh: basikal, kuda tunggang, bot riadah, peralatan sukan)

 Penyewaan barangan persendirian dan barangan rumah .

Komputer dan aktiviti berkaitan

 Perunding perkakasan komputer (“hardware consultancy”)

 Perunding dan pembekal perisian (“software consultancy and supply”)

 Perkhidmatan pemerosesan data

 Aktiviti pangkalan data (termasuk pembangunan pangkalan data, storan data, penyediaan

data)

 Penyenggaraan dan pembaikan mesin pejabat, mesin perakaunan, komputer dan peralatan berkaitan dengan komputer

 Aktiviti lain berkaitan dengan komputer

Penyelidikan dan pembangunan eksperimen sains semula jadi (“natural sciences”) dan kejuruteraan

 Sains fizikal

 Kimia dan biologi

 Kejuruteraan dan teknologi

 Sains pertanian

 Sains perubatan dan farmasi

 Sains semula jadi yang lain

Penyelidikan dan pembangunan eksperimen sains sosial dan kemanusiaan

 Sains kebudayaan, sosiologi dan psikologi

 Ekonomi

 Undangundang

 Linguistik dan bahasa lain

 Sains sosial dan kemanusiaan yang lain

Perundangan, perakaunan, simpan kira dan auditan, perundingan cukai, penyelidikan pasaran dan pemungutan suara umum, perundingan perniagaan dan pengurusan

 Perkhidmatan perundangan

 Perkhidmatan perakaunan, simpan kira dan auditan, dan perundingan cukai

 Penyelidikan pasaran dan pemungutan suara umum (“public opinion polling”)

 Perundingan pengurusan estet

 Perundingan pengurusan am

 Perundingan pengurusan perhubungan awam

 Perundingan pengurusan projek

 Perundingan perniagaan dan pengurusan yang lain

Perundingan senibina, kejuruteraan dan teknikal lain-lain

 Perkhidmatan perundingan senibina

 Perkhidmatan perundingan kejuruteraan

 Perkhidmatan perundingan ukur tanah dan ukur bahan

 Perundingan senibina dan kejuruteraan yang lain dan perundingan teknikal yang berkaitan

 Pengujian dan analisis teknikal

Pengiklanan

 Pengiklanan

Aktiviti perniagaan lain .

 Perkhidmatan pengambilan pekerja dan menyediakan personel

 Perkhidmatan penyiasatan dan keselamatan

 Perkhidmatan mencuci bangunan

 Perkhidmatan pembasmian kuman dan penghapusan serangga

 Perkhidmatan fotografi (perdagangan dan pengguna)

 Perkhidmatan “packaging” berasaskan bayaran fi atau kontrak

 Perkhidmatan menjawab telefon

 Memungut bil, pengadaran kredit (credit rating), “direct mailing” pengiklanan melalui mel dan aktiviti seumpamanya

 Aktiviti agensi untuk mendapatkan penghibur, atau acara-acara sukan

 Perkhidmatan penyalinan (“duplicating services”)


PENDIDIKAN

Sekolah/taman bimbingan kanakkanak (taska) dan tadika

 Sekolah rendah

 Sekolah menengah umum

 Sekolah rendah dan menengah

 Sekolah menengah teknikal dan vokasional

 Kolej dan universiti

 Institusi teknikal dan perdagangan

 Sekolah jururawat

 Sekolah memandu

 Sekolah muzik dan tarian

 Pendidikan orang dewasa dan vokasional yang lain .


KESIHATAN DAN KERJA SOSIAL

Kesihatan manusia

 Perkhidmatan hospital

 Perkhidmatan perubatan; contoh: klinik swasta (tidak termasuk perkhidmatan hospital dan

aktiviti paramedik seperti bidan)

 Perkhidmatan pergigian

 Perkhidmatan rumah penjagaan (“nursing home”)

 Perkhidmatan fisioterapi dan terapi pekerjaan

 Perkhidmatan ahli herba dan homeopati

 Perkhidmatan ambulan

 Perkhidmatan kesihatan manusia .

Aktiviti veterinar

 Perkhidmatan veterinar

Kerja-kerja sosial

 Perkhidmatan kebajikan untuk kanak-kanak (contoh: rumah anak yatim)

 Perkhidmatan rumah orang tua

 Pengendalian pusat perlindungan untuk wanita

 Perkhidmatan rumah juvenil

 Pengendalian rumah orang cacat

 Perkhidmatan rumah pemulihan dadah

 Kerja sosial yang lain di mana tempat tinggal disediakan

 Perkhidmatan kaunseling

 Pengendalian persatuan “alcoholic anonymous”

 Perkhidmatan sukarela berkaitan dengan mengumpul dan mengagih dana untuk tujuan kebajikan

 Perkhidmatan jagaan harian kanak-kanak (“daycare”)

 Aktiviti kerja sosial lain.


AKTIVITI BERKAITAN DENGAN 
WAYANG GAMBAR, RADIO, TELEVISYEN DAN HIBURAN-HIBURAN LAIN

Penerbitan wayang gambar dan video

 Pengedaran wayang gambar dan video

 Penayangan wayang gambar

 Penerbitan program radio

 Penerbitan program televisyen

 Penerbitan dan persembahan teater, kumpulan nyanyian dan hiburan okestra

 Perkhidmatan yang diberi oleh pengarang, komposer, pengukir, penghibur dan artis-artis perseorangan lain

Perkhidmatan bantuan teater .

 Sarkas, taman permainan/hiburan dan seumpamanya

 Kelab kabaret, disko dan karaoke

 Aktiviti hiburan 

Aktiviti agensi berita

 Perkhidmatan menyediakan berita yang bercetak

 Perkhidmatan menyediakan gambar

 Perkhidmatan-perkhidmatan lain bagi agensi berita

Aktiviti perpustakaan, arkib, muzium dan kebudayaan

 Perpustakaan dan arkib

 Muzium termasuk aktiviti pemeliharaan kawasan dan bangunan bersejarah

 Pengendalian taman botani dan zoologi dan rezab alam semulajadi

Aktiviti kesukanan dan rekreasi-rekreasi lain

 Kelab golf

 Sukan air dan kelab rekreasi kecuali kelab golf

 Kelab menunggang kuda

 Penganjuran dan pengurusan acara sukan

 Perkhidmatan mengendalikan kemudahan sukan (“sports facility”)

 Perkhidmatan kesukanan yang lain (termasuk kelab bola, kelab menembak, kelab bina-badan)

 Aktiviti memilih pelakon/penyanyi (“casting” untuk filem, television dan penerbitan teater, studio rakaman)

 Merekod atau merakam bunyi

 Agensi tempahan (berkaitan dengan penerbitan teater dan hiburan)

 Perkhidmatan taman dan pantai rekreasi

 Perjudian dan pertaruhan


PERKHIDMATAN-PERKHIDMATAN LAIN

Dobi dan cucian kering tekstil dan produk bulu

 Perkhidmatan menggunting rambut lelaki

 Perkhidmatan mendandan rambut wanita termasuk perkhidmatan-perkhidmatan lain di salon unisex

 Perkhidmatan kecantikan

 Perkhidmatan pengkebumian dan yang berkaitan

 Perkhidmatan mencari jodoh, sahabat pena dan pertemuan (“dating”)

 Perkhidmatan rumah urut dan pusat kesihatan (contoh: “spa”, “sauna baths”)

 Perkhidmatan teman pengiring (“social escort”)